• slmgmt

Het verschil tussen boeker en manager

Bijgewerkt op: 4 sep. 2020

In Nederland is het zo dat er vrijwel geen onderscheid wordt gemaakt tussen een boeker en een manager gezien de werkzaamheden veel op elkaar lijken. Toch zijn de verschillen die er wél zijn, belangrijk om te weten. De manager houdt zich bezig met alle randzaken rondom de artiest. Hier kan onder vallen: het regelen van studiotijd, nieuwe deals regelen en contracten nakijken. Een boeker is iemand die ervoor zorgt dat de opdrachten doorkomen en de juiste informatie wordt toegestuurd naar derden, waaronder de zalen. Zowel een manager als boeker kunnen boekingen op zich nemen gezien zij weten welke 'jobs' het beste past bij de uitvoerende. De manager staat dus dichter bij een artiest dan een boeker. Met een manager zijn privé en werk vrijwel niet gescheiden maar lopen zij in elkaar over. Een boeker houdt zich vrijwel alleen bezig met de carrière van de uitvoerende artiest. Je kunt een manager dus zien als een 'bonus ouder', een een boeker simpelweg als 'werkgever' waar je een goede band mee hebt.

Voor modellen wordt vrijwel altijd als eerste optie een boeker gekozen. Een artiest zijn eerste stap is het nemen van een manager gezien de artiest meer connecties nodig heeft om dingen rond te krijgen. Een manager heeft dan ook een groter netwerk dan een boeker. Een artiest wordt vaker de industrie 'ingebracht', en de model vaker 'gescout' en dus gevraagd. Een manager is onderdeel van het eindproduct en kan hierdoor deels auteursrechten claimen. Voor independent artists is dit dan ook een reden om af te zien van een manager. Hiernaast wordt de manager door de artiest betaald door een percentage af te staan van alle gegenereerde inkomsten als artiest. Echter is een artiest voor een boeker pas interessant wanneer er minimaal vijfhonderd euro per optreden binnenkomt, en de aanvragen bij een laag inkomen frequent zijn.


Let wel op: Het feit dat een 'Boeker' in het engels wordt verwoord als 'Agent', en een 'Programmeur' wordt verwoord als 'Booker'.